Halk arasında göz çizdirme olarak ifade edilen excimer laser ; gözlük veya kontakt lens kullanan insanların yaşam kalitesini artırmak amacıyla uzun yıllardır uygulanan bir yöntemdir. Yaşam kalitesini artırmak amaçlı yapıldığı gibi askerlik ve polislik sınavlarında adayların sağlık muayenelerinden geçmeleri içinde yapılmaktadır.
Excimer laser işleminde gözün en önde yer alan saydam tabakası olan kornea tabakasına işlem yapılmaktadır. Excimer laser korneada ablasyon yani traşlama yapmaktadır. Ablasyonun şekli miyop, hipermetrop ve astigmatta farklı şekillerde yapılmaktadır.
KİMLERE EXCİMER LASER YAPILABİLİR:
1. 18 yaşını bitirenler.
2. Son 1 yıl içinde gözlük numarasında 0.50 den fazla artış olmayanlar.
3. Tek bir gözde miyop ’un 8 dereceden, hipermetrop ’un 4 dereceden ve astigmatın 6 dereceden düşük olduğu kişiler.
4. Glokom (göz tansiyonu), tavukkarası (retinitis pigmentoza), sarı-nokta hastalıkları, retina hastalıkları, üveit gibi göz hastalıkları bulunmayanlar
5. Kontrolsüz şeker hastalığı ve romatizmal hastalıkları olmayanlar.
6. İleri derecede göz kuruluğu olan hastalar uygun değildir.
7. Hamile ve emziren kadınlar uygun değildir.
Yukarda saydığımız yedi maddenin yanında excimer laserin gözde uygulanacağı doku olan kornea yapısının uygun olması gerekmektedir.
Korneanın uygunluğu kornea topografisi denilen cihazı ile ölçülmekte ve haritalanmaktadır. Excimer lazer için yalnızca kornea kalınlığına bakmak yeterli değildir. Korneanın haritasında ön ve arka yüksekliğine de bakmak gerekir.
İleri düzeyde keratokonusu olmayan ve kornea topografisi uygun olan hastalarda excimer lazer yapılabilir. Fakat aynı seans da croslink tedavisi de yapılmalıdır.
HANGİ EXCİMER LASER YÖNTEMİNİ SEÇMEK LAZIM?
PRK, NO TOUCH ve İ LASİK olmak üzere üç yöntem mevcuttur. Hastanın göz dereceleri ve kornea topografisi değerlendirildikten sonra göz hekimi her üç yöntemi önerebileceği gibi tek bir yöntemi de önerebilir. Her üç yöntem için gözü uygun olan hastanın yöntemlerin farklılıklarını bilmesi gerekir.
1. PRK : Korneanın en üst tabakası olan ve kendini yeniliyebilen tabakası olan epitel dokusu, hekim tarafından özel bir aletle soyulmaktadır. Soyulma işleminden sonra lazer uygulanır. Hasta bir veya iki gün gözlerinde ağrı hissi ve sulanma hissedebilir. İlk iki gün gözün genelde kapalı tutulması gerekmektedir. Beş gün ev istrahatinden sonra hasta günlük hayatına dönmektedir. Göz derecelerinin tamamen düzelmesi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu süre 15 gün ile 60 gün arasında değişmektedir.
2. NO TOUCH LAZER: Hastalar arasında göze dokunmadan lazer olarak bilinmektedir. Bu işlemde hekim hastanın gözüne dokunmamakta sadece hasta 30 saniye ile 60 saniye arasında sabit bir yeşil ışığa bakmakta ve işlem bitmektedir. İlk gün hastanın gözlerini kapalı tutması gerekir. İlk gün gözlerde ağrı ve sulanma olmaktadır. Dört gün ev istrahatinden sonra hasta günlük hayatına dönmektedir. Göz derecelerinin düzelmesi 10 günle 30 gün arasında değişmektedir.
3. İ LASİK : Femtosaniye laser ile kornea tabakasından ince bir flep kaldırıldıktan sonra laser yapılmaktadır. Hasta sadece işlemin yapıldığı gün gözleri kapalı ev istirahati yapar. İlk gün ağrı hiç olmaz yada çok az olur. Göz dereceleri işlemden bir gün sonra düzelir.
HASTALARIN EN SIK SORDUĞU SORULAR:
1. İleriki zamanlarda göz derecelerim tekrar artar mı? Excimer laser yapılan hastaların %97’sinde tekrar derece gelişmez. Ne yazık ki %3 hastada göz derecesi gelişmektedir. Tekrar göz derecesi gelişen hastaların kornea yapısı uygunsa tekrar excimer laser yapılabilir.
2. İLERİKİ ZAMANLARDA GÖZÜMDE CİDDİ SORUNLAR GELİŞİR Mİ? Excimer laser öncesi, göz hekiminin kornea topografisini dikkatli ve ayrıntılı bir şekilde değerlendirmesi gerekir. Şayet bu yapılmazsa çok ciddi problemlerle karşılaşmak mümkündür.
3. Laser işlemi esnasında gözümü nasıl açık tutacağım ve gözümü oynatırsam problem olur mu? Hastanın gözünü bleforosto adı verilen bir alet takarak sürekli açık tutulmaktadır. Excimer lazer cihazlarınada göz takip sistemi mevcut olup küçük hareketlere uyum sağlamaktadır. Fakat büyük göz hareketleri yaparsa hasta cihaz laser yapmayı bırakır. Böyle bir durumda hasta uyarılarak işleme devam edilir.